Tarlabaşı sakinlerinden, evi yıkım kararı listesinde bulunan Bahattin Arğiş, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gideceğim. Teslim olmayacağım" dedi.
Tarlabaşı sakinlerinin anlattıkları, Mimarlar Odası'nın "yıkımlar korkutmak için yapılıyor" sözlerini doğrular nitelikte.
bianet'in konuştuğu Argiş, şöyle devam etti:
"Çalık grubu, tapulu evlerimizi alıp zenginlere peşkeş çekecek. Buranın bütün tarihini yok ediyorlar. Biz de istiyoruz restore edilsin, buralar daha güzel olsun diye ama bunlar ortada hiçbir şey bırakmayacak."
Arğiş, Keresteci Recep Sokak'ta yıkımına başlanan evin civarında önlem alınmadığını söyledi; tehlikeye dikkat çekti:
"Askıya alınmadan, iki bina arasındaki binanın yıkılması çok tehlikeli. Bu binayı da 10 gün önce içeriden yıkmaya başladılar. Burada çocuklar top oynuyor. Binanın etrafı sarılmalıydı."
"Mahkemelik olunca evin değerini düşürüyorlar"
Yıkım yapılan evin bitişiğindeki binada oturan Cemal Alpat da şunları anlattı:
"Annem kalp hastası. Yıkımın tozlarından çok etkilendik, o daha da etkilendi. Bu evde tam 25 yıldır oturuyorum. Kimsenin parası yok diye çaresizlikten evlerini satmaya başladılar. Buralar rant kapısı oldu."
Evi için yapılan teklifleri reddettiğini söyleyen Alpat, yıkımın ardından kendi evinin duvarlarında da çatlaklar meydana geldiğini söyledi.
"Belediyenin mühendisi geldi. 'Bu çatlaklar daha önce olmuş' dedi. İki yıl önce 75 bin TL önerdiler. Kabul etmedim. Mahkemelik olduk. Sonra da 49 bin TL önerdiler. Onu da kabul etmedim. Etmeyeceğim."
Demircan "İkna için bekledik" diyor
Bugün NTV'deki yayına katılan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bu yıla kadar Tarlabaşı sakinlerini ikna için çalıştıklarını, binaların yüzde 70'inin boşaldığını, bundan sonra kamulaştırma sürecine başladıklarını savundu.
Belediye ve Çalık'ın Tarlabaşı projesi
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın "terörün, uyuşturucunun, devlete çarpık bakmanın yuvası" dediği Tarlabaşı, 2005'te çıkarılan yasayla "yenileme alanı" ilan edildi. 16 Mart 2007'de Beyoğlu Belediyesi'nin Tarlabaşı Rehabilitasyon Projenin ihalesini Sabah grubunun da sahibi Çalık Holding aldı.
Projenin toplamda 1 milyar avro maliyetinin olacağı tahmin ediliyor. 2,5 hektarlık alanın tümü turizm amaçlı kullanılacak. Projenin ilk basamağı, 3 bin yapının 295'inin yenilenmesi. 50-100 metrekare arasındaki tarihi evler birleştirilip tek blok haline getirilecek. Binalar, alışveriş merkezi, konut, otel olarak kullanılacak, yapıların altına otoparklar yapılacak.
Toplamda 28 bina, 7 bin 532 metrekarelik bina alanı korunurken 113 bina, 33 bin 393 metrekarelik bina alanı restore edilerek güçlendirilecek; 37 bina, 5 bin 396 metrekarelik bina alanı yıkılarak, "orjinaline uygun" biçimde yeniden inşa edilecek. Çalık Holding şirketlerinden GAP İnşaat'ın Beyoğlu Belediyesi ile birlikte yürüttüğü Projeyle ilgili açıklama yapan Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, uzlaşma yapılan evlerin oranını yüzde 75 olarak açıklamıştı.(BT)
*Tarlabaşı fotoğrafları için tıklayınız.